Linda-Riina Laakso Ajatuksia ja mielipiteitä ajankohtaisiin asioihin ja ilmiöihin.

Protective Edge ja suomalaisen median rappio

  • Protective Edge ja suomalaisen median rappio

Protective Edge ja media

Olen ollut huolissani suomalaisen median viimeaikaisesta tavasta raportoida Israelin Protective Edge-operaatiosta. Tämä johtuu joko tietoisesta vääristelystä tai silkasta ammattitaidottomuudesta, joista kumpikaan ei ole suotavaa. Niin kuin BBC:n analyysissä todetaan, Hamas tietoisesti pyrkii aikaansaamaan siviiliuhreja Israelin ilmaiskuista saadakseen sympatiaa maailmalta.

Olla Israelin juutalainen merkitsee sitä, että aina on olemassa jonkinlainen vaara; aina on olemassa joku, joka haluaa käydä kimppuun vain siksi, että toinen on juutalainen. Myös hyökkäykset juutalaisia vastaan Israelin ulkopuolella osoittavat, että juutalaisviha on valitettavasti arkipäivää: iskut Brysselin museossa, Toulousen koulussa, Burgasin lentokentällä sekä Mumbaissa vain muutamia mainitakseni. Näyttää siltä että tekijöiden tavoitteena ei ole ainoastaan jokin alue, vaan kokonainen kansa. Vihollinen ei edes noudata sodan sääntöjä; jokainen juutalainen on oikeutettu tavoite. Mikään muu kansa ei koe vastaavaa, eikä mikään muu kansakunta todennäköisesti sietäisi mitään vastaavaa. Ja kuitenkin Israelin arki jatkuu ikään kuin mitään ei tapahtuisi. Se on vaikuttavaa.

Mietin kuitenkin miten on mahdollista, että poliittisissa ja akateemisissa piireissä sekä tiedotusvälineissä käydään keskustelua Lähi-idän tilanteesta mainitsematta Israelin turvallisuushaasteita? Heidän tarvetta suojella viattomia siviilejä painotetaan vain vähän tai ei lainkaan.

 

Lähi-Idän ainoa demokratia

On oikein tukea Lähi-idän ainoaa länsimaalaista moniarvoista demokratiaa islamistista terroristijärjestöä vastaan, eikä minulla ei ole mitään ongelmaa valita näiden kahden väliltä. Myös Kanadan pääministeri toteaa että "kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys tuomita nämä (Hamasin) moitittavat toimet vain rohkaisevat näitä terroristeja jatkamaan kauhistuttavaa toimintaansa." Kun Hamas hallitsee Gazan kaistaa, kaikkein haavoittuvimpia uhreja ovat alueen asukkaat. Ja kun Hamas ampuu rakettitulta Israeliin, vaarassa ovat myös Israelissa asuvat 1,7 miljoonaa arabia. Esimerkkinä tästä viime-konfliktin aikana Gazan kaistalta ammuttu raketti, joka tuhosi voimalinjaa Israelin puolella. Sen kautta meni sähköä Gazaan. Nyt noin 70 000 gazalaista on ilman sähköä.Eivät myöskään kaikki Gazassa kuolleet ole IDF:n tappamia. Noin 30 prosenttia terroristien raketeista, ehkä enemmänkin, putoaa Gazaan. Viime konfliktissa Israelia syytettiin sellaisten lasten kuolemasta, jotka kuolivat Gazan omiin raketteihin. Harkittu kritiikki Hamasin antamiin lausuntoihin on siten myös paikallaan.

Niinkuin Israelin ulkoasiaiministeri Avigdor Liberman toteaa:

”Israel on osoittanut suurta maltillisuutta ennen tätä operaatiota. Aikomuksemme oli palauttaa rauha ilman suurta sotilaallista operaatiota. Kuitenkin Israelin toistuvat yritykset rauhan saavuttamiseksi saivat Hamas-terroristiyksiköltä vastaukseksi kasvavan rakettitulen. Tämän vuoksi Israel käynnisti 7. heinäkuuta puolustusoperaation nimeltä ”Protective Edge” vastatoimena näille iskuille, puolustaakseen kansalaisiaan ja turvatakseen heille elämän ilman jatkuvaa uhkaa.”


Hamasin ideologia

Kerrataampas hieman Hamasin tavoitteita. Hamas tunnustetaan terroristijärjestöksi, jota motivoi radikaali ideologia, jonka pohjana on tuhota kaikki juutalaiset. Avoimen antisemiittinen perussopimus tuomitsee kaikki kansainväliset sopimukset, neuvottelut ja rauhanpyrkimykset Israelin kanssa (Hamasin perussopimus, artikla 13). Se on vastuussa 80 itsemurhapommittajasta, jotka ovat tappaneet lähes 1000 israelilaista siviiliä. Yhdysvallat, Euroopan Unioni, Kanada, Iso-Britannia, Australia, Japani ja Egypti ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi. Radikaaliryhmä pyrkii perustamaan islamilaisen valtion, tavaramerkkinään ihmisoikeusrikkomukset sekä vähemmistöjen, naisten ja ei-muslimien väkivaltainen sorto. Hamas siis ajaa samaa ideologiaa kun ISIS-järjestö Irakissa ja Syyriassa. Läntisen median on kovin tekopyhää kauhistella ISIS:in tekoja samalla esittäen Hamasta tukevia lausuntoa, vaikka periaatteet molempien järjestöjen takana ovat samat.

Hamas ei ole viaton uhri vaan sodan aloittaja ja ylläpitäjä, joka on valjastanut gazalaiset siviilit osallistumaan konfliktiin. Se on vastuussa sekä israelilaisten että palestiinalaisten kärsimyksestä. Jos se lopettaisi aseistautumisen ja käyttäisi kaikki saamansa kansainväliset avustusrahat rauhanomaisen palestiinalaisyhteiskunnan rakentamiseen, ei enää nähtäisi surkeita kuvia Gazasta. Se, ettei se ole onnistunut uhkauksissaan israelilaisten kansanmurhasta, ei johdu tahdon puutteesta, vaan siitä, että Israel on kyennyt puolustautumaan menestyksekkäästi. Samalla Israel joutuu uhraamaan aivan kohtuuttomasti voimavaroja ja taloudellisia resursseja suojellessaan kansalaisiaan, ja etulinjassa taistelevat nuoret israelilaiset joutuvat riskeeraamaan henkensä puolustaessaan kansansa oikeutta turvalliseen olemassaoloon.

Lisäksi Israelin sekä Hamasin siviilien kohtelua ei voi edes verrata toisiinsa. Jälkimmäinen kun sijoittaa aseita ja komentokeskuksia tiheästi asutetuille alueille ja operoi asuinalueilta käsin, näin asettaen palestiinalaiset siviilit ihmiskilviksi. Samalla tarkoituksellisesti tähtäämällä kohti israelilaisia siviilejä, Hamas on tehnyt sotarikoksia yli vuosikymmenen ajan. Terroristit laukaisevat raketteja sattumanvaraisesti kohti siviilejä ja piiloutuvat siviili-infrastruktuurin sisään eli moskeijoihin, kouluihin ja sairaaloihin. Näin ollen Hamasilla on täysi vastuu niin Israelin kuin Palestiinan siviileihin kohdistuvista vahingoista. Palestiinan hallituksen tulisikin purkaa välittömästi kumppanuus Hamasin kanssa. Lisäksi on tärkeää, että maailman johtajat tuomitseva Hamasin ja muiden terroristiryhmien toimet.

 

Kansainvälinen reagointi

YK:n alainen UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) -järjestö on tiedottanut, että sen hallinnoimasta koulusta on löytynyt jälleen raketteja. Rakettilöytö on kolmas, joka tehdään YK:n koulusta. Tällaiset ryhmät, jotka ovat vaarantaneet siviilejä sijoittamalla aseistuksia kouluun, pitäisi tuomita. Lisäksi EU:n on lopetettava kaikki tuki Hamasin hallitsemaan Gazaan niin kauan kuin järjestö ei tunnusta Israelin olemassaoloa, ylläpitää peruskirjansa arvoja sekä jatkaa aseellista toimintaansa kuten raketti- ja itsemurhaiskuja.

Lisään vielä, että nykyisen operaation Protective Edge (Suojakärki) aikanakin Israel on myös pitänyt huolta gazalaisten päivittäisistä tarpeista. Keskiviikkona ja torstaina 200 rekka-autoa vei alueelle Israelista ruokaa ja perustarpeita, mm. 200 litraa polttoainetta. Gazalaisia lapsia hoidetaan edelleen Israelin sairaaloissa, israelilaiset lääkärit jatkavat edelleen sydänsairaiden gazalaislasten ilmaisia sydänleikkauksia Israelissa Save the Child's Heart -auttamisohjelmassa, jonka puitteissa yli 2000 palestiinalaislasta on saanut ilmaisen sydänleikkauksen Israelissa.

Yhteenvedoksi totean, että kansainvälisen yhteisön pitäisikin tukea Israelin pyrkimyksiä murskata Hamasin terroriverkosto sen sijaan, että se kritisoi Israelia heidän takaa-ajostaan. Israelin Protective Edge -operaation tuomitsijoiden kritiikillä ei ole painoarvoa, elleivät he kykene ehdottamaan tilanteelle vaihtoehtoista ja realistista toimintatapaa, joka johtaisi raketti-iskujen välittömään loppumiseen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat